Check out Alice Chess, our featured variant for June, 2024.

Excess en Superschaak

Henk van Haeringen is de ontwerper van Superschaak, een schaakvariant met een aantal nieuwe stukken. Deze stukken zijn te koop, net als een boek dat Superschaak beschrijft. De stukken zijn op het moment verkrijgbaar in twee verschillende sets: Exchess 1, en Exchess 2. Exchess is een soort schaken, waarbij men een aantal van de standaard schaakstukken vervangt door andere stukken, zoals de T-pion of de heraut. Men heeft de keuze tussen een flink aantal verschillende stukken, en dus beginnen spellen gewoonlijk verschillend. Daardoor wordt het niet nodig om veel openingstheorie te kennen; een probleem dat zich bij `gewoon' schaken voordoet.

Hieronder ziet U een aantal foto's van de eerste Exchess set. Deze set kan gekocht worden voor 39.95 euro's plus porto; zie de website van Superschaak. De stukken zijn ontworpen om samen met een standaard Staunton schaakspel te gebruiken. Ik vind het ontwerp erg fraai en elegant. Een Exchess set past erg goed in een verzameling van schaakvarianten.

Door te klikken op een foto ziet U deze in groter formaat.

Exchess doos met stukken Exchess Exchess Exchess Exchess Exchess: T-pionnen Exchess Exchess set 1: de verschillende stukken


WWW page and photo's made by Hans Bodlaender.
WWW page created: April 24, 2003.